
Her yıl yaklaşık 4.500 Eyfel kulesinin ağırlığına eşit olan elli milyon metrik ton e-atık üretiliyor. Bunların çoğu yakılıyor veya çöplüklere atılıyor, bu da kirliliğe, insan sağlığı tehlikelerine ve değerli sınırlı kaynakların kaybına neden oluyor.
Birleşmiş Milletler Üniversitesi’nin Küresel e-atık monitörüne göre , her yıl yaklaşık 50 milyon metrik ton elektronik ürün atılıyor. E-atık dünyanın en hızlı büyüyen atık akışıdır ve bu eğilim tersine çevrilmediği takdirde miktarın 2021 yılına kadar 52,2 milyon metrik tona yükseleceği tahmin edilmektedir. Artışın birkaç nedeni var. Dünya nüfusu artıyor ve ekonomik refah daha fazla insana ulaşıyor. Teknolojik gelişme hızlıdır ve BT ürünlerinin fiyatı düşerek daha kısa ürün ömürlerine yol açar. Gelişmiş ülkeler soruna en çok katkıda bulunmaya devam ediyor, ancak gelişmekte olan ülkeler hızla yetişiyor.
İhraç edilen e-atık, savunmasız toplulukların sağlığını riske atıyor
Çoğu ülke, bu büyük miktarlardaki atılan ürünleri sorumlu ve kaynak verimli bir şekilde ele almakta zorluk çekiyor. 2016 yılında, elektronik atıkların yalnızca yüzde 20’si küresel olarak geri dönüştürüldü. Ürünlerin toplanmasına odaklanılırken, atıkların işlenmesi veya kullanılmış malzemelerin güvenli bir şekilde geri kazanılması için altyapı oluşturmak için yeterli çaba gösterilmedi. Bu, e-atıkların güvenli bir şekilde yönetilebileceği tesis sıkıntısına yol açmıştır. Bunun yerine, e-atık, genellikle yakıldığı, düzenli depolama alanına yerleştirildiği veya gelişmekte olan ülkelere ihraç edildiği artık atıklarla karıştırılmaktadır. E-atık ihracatçıları, genellikle, e-atıkların nasıl ele alınması gerektiğini düzenleyen etkili mevzuattan yoksun olan destinasyonları seçmektedir.
E-atık ihracatı iki ana faktör tarafından yönlendiriliyor: ithalatçı ülkelerde düşük fiyatlı elektroniklere olan talep ve e-atıkları daha sıkı güvenlik yönetmeliklerine uygun olarak yurt içinde işlemekten daha ucuza ihraç etmenin daha ucuz olması. Batı Afrika ve Asya’nın bazı bölgeleri ortak çöplük alanlarıdır. Bu ülkelerde yerel halk, değerli malzemeleri çıkararak ve satarak geçimini sağlar. Ürünler, çocuklar da dahil olmak üzere yerel işçiler tarafından yeterli koruyucu ekipman olmadan manuel olarak demente edilir, açık havada yakılır veya asitte çözülür ve ciddi sağlık sorunlarına yol açar. Elektronik ürünler bir dizi toksik madde içeririnsen sağlığı için tehlikeli, beyin sinir sistemi, akciğerler ve böbrekler için belgelenmiş risk ve ayrıca belirli kanserlerle bağlantı. Zehirli kalıntılar, yerel toplulukların yiyeceklerini, avlarını ve balıklarını yetiştirdiği çevredeki ekosistemleri etkileyerek toprağı, havayı ve suyu sızdırabilir ve kirletebilir. Tehlikeli maddeler hava ve deniz yoluyla diğer kıtalara da yayılmaktadır.
Döngüsel ekonomi — e-atıkları önleme ve malzemeleri kullanımda tutma
Döngüsel ekonomide ürünler daha uzun süre yeniden kullanılmak üzere tasarlanır ve israf önlenir. Bir ürün kullanılabilir ömrünün sonuna ulaştığında, malzemeler yeni ürünler üretmek için kullanılan değerli kaynaklara dönüşür. Amaç atık oluşmamasıdır. Bunun yerine malzemeler kullanımda tutulur ve zamanla yeniden şekillendirilir.
BT endüstrisi için bu, dayanıklı, yükseltilebilir, onarılabilir ve yeniden kullanılabilir ürünler tasarlamak anlamına gelir. Bunları parçalara ayırmak mümkün olmalı ve hayati bileşenler değiştirilebilir olmalıdır. Ürünün nasıl onarılacağına ilişkin talimatlar hazır bulundurulmalıdır. Ürünün ikinci bir sahibi tarafından veri sızıntısı riski olmadan tekrar kullanılabilmesi için verilerin güvenli bir şekilde silinmesi mümkün olmalıdır. Ayrıca, tehlikeli maddelerin kullanımı azaltılmalı veya ortadan kaldırılmalıdır. Aksi takdirde, ürün kullanım ömrünün sonuna ulaştığında malzemelerin geri dönüştürülmesi zor veya imkansız olabilir.